Smart Car Forums

Smart Car Forums (https://www.smartcarofamerica.com/forums/)
-   smart Operation and Maintenance (https://www.smartcarofamerica.com/forums/f433/)
-   -   Engine idling rough (https://www.smartcarofamerica.com/forums/f433/engine-idling-rough-153750/)

Team_Smartcar 04-11-2019 05:43 PM

Engine idling rough
 
Anyone's 453 run a bit rough at idle? I bought the car brand new and it wasn't this rough for the first 5k miles. I have tried different gas, etc asll the same. I took it to Mercedes of Sacramento and they said 2 things. 1 they have never even had a newer smart in there and 2 it was normal. If I rev it to like 1200 RPM's it is fine and smooth but just sitting at a light its definitely rumbling.

ElementalDragon 04-11-2019 05:56 PM

Quote:

Originally Posted by Team_Smartcar (Post 1663454)
Anyone's 453 run a bit rough at idle? I bought the car brand new and it wasn't this rough for the first 5k miles. I have tried different gas, etc asll the same. I took it to Mercedes of Sacramento and they said 2 things. 1 they have never even had a newer smart in there and 2 it was normal. If I rev it to like 1200 RPM's it is fine and smooth but just sitting at a light its definitely rumbling.

Well, also have to keep in mind that it's only a 3-cylinder. Smarts do tend to idle on the odd side in my experience. I guess you could say less like butter, more like oatmeal with a touch too much milk. Just a bit lumpy.

On another note, getting your 453 straight-piped only makes it more obvious. Lol

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

smart_gary 05-16-2019 06:47 AM

I had the same concern with a new 453 (smart fortwo), and like yourself, my local dealer also assured me that it was normal for 3-cylinder engine in smarts. There's loads of articles on Internet explaining the reasons for vibration/imbalance on straight-three engines, and a bit of roughness/vibration at idle definitely seems to be normal. Hopefully you'll get used to it :)

1stiski 05-16-2019 08:13 AM

Our 453 idles smoothly . I have the Lorinser powerpack . I’m guessing that may have something to do with it . When I first installed the powerpack I had an electrical interference issue with the car running smoothly at idle. I had to re route some of the powerpack wires to the top of the stock harness to avoid the problem .. since I did that , the idle has been super smooth .


All times are GMT -7. The time now is 04:06 AM.

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.

Clubs, Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome