Smart Car of America Forum banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter #1
I needed my windshield replaced this week, and now the rain sensor no longer works. The wipers themselves work fine, and the automatic headlights, but when set to auto the wipers will not come on. I have not talked to the company that did the replacement yet, since it started raining while they are closed. I just wanted to check here and see if there's anything simple I could check or any more information I should give them when they open and I can give them a call.
 

·
Premium Member
Joined
·
672 Posts
I needed my windshield replaced this week, and now the rain sensor no longer works. The wipers themselves work fine, and the automatic headlights, but when set to auto the wipers will not come on. I have not talked to the company that did the replacement yet, since it started raining while they are closed. I just wanted to check here and see if there's anything simple I could check or any more information I should give them when they open and I can give them a call.
Same thing happened to me. I noticed it looked like the liquid in the center of the auto wiper sensor has an air pocket in it, like it needs more liquid in it.
 

·
Premium Member
Joined
·
2,905 Posts
Me too. Safelite had to come back, take off the sensor and put a gel pack sort of thing between the sensor and the glass. It was several years ago so I don't remember exactly what they used, but it was a kit designed for a sensor in a different make of vehicle. It did fix the problem.
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter #4
Me too. Safelite had to come back, take off the sensor and put a gel pack sort of thing between the sensor and the glass. It was several years ago so I don't remember exactly what they used, but it was a kit designed for a sensor in a different make of vehicle. It did fix the problem.
That sounds promising, since it was Safelite that did the windshield replacement.

Apparently they are not open today although I thought they were. Either way, I went through and set up a warranty service appointment through the automated system with a description of the problem. So hopefully this will be taken care this week.

I'll have to figure out how to test it when it isn't raining. Maybe I'll get a spray bottle or something.
 

·
Premium Member
Joined
·
218 Posts
With the car on, dribble bottled water over the sensor, or if it's daylight. lay your palm over the sensor... Either should work.
 

·
Premium Member
Joined
·
718 Posts
My bet would be the gel pack. It should be replaced each time the sensor is removed. Another problem could be the windshield itself. Some replacement glass has a little different optic then OEM (don't know if this is a problem for smarts but it sure is for VAG products..). And of course it could be the tech damaged the sensor during the install. Whatever it should be SafeLights problem not yours. Good Luck.
 

·
Registered
Joined
·
102 Posts
while we're on the subject, does anyone know if the rain sensor receives a constant 12VDC from the SAM?
haven't had opportunity to go check this on the 2014, having issues with the '09 not starting.
 
1 - 8 of 8 Posts
Top