Smart Car of America Forum banner

1 - 9 of 9 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Hi,

I recently purchased a smart 451 late 2008
Actuator has been changed 6000 miles ago and just had a new clutch fitted but I still have the same issue, the car can’t go over 70mph in 5th gear but can in 4th. You can accelerating Past 70mph in 5th but it will only Rev then past the 70 Mark. If you keep the accelerator down the car changes down to 4th gear and 5th disappears until car is turned off.
I have code scanned after a motorway run and have two codes<img src="http://smartcarofamerica.com/forums/images/smilies/tongue.gif" border="0" alt="" title="Stick Out Tongue" class="inlineimg" />1905 p1800

Thanks
 

·
Registered
Joined
·
333 Posts
Wow, this is a strange one. Almost sounds like you have a speed governor installed. I don't think its the clutch slipping, because it would probably do that in 4th also.
Sounds electronic to me, maybe the ESP system.
I looked but could not find the codes you listed on the evolution site.... might have to go to a dealer, or find someone with a MBstar reader.
Best of luck, keep us informed.
 

·
Premium Member
Joined
·
11,310 Posts
I would try a reset, maybe disconnect the battery for an hour and try it again. The generic OBDII code have those numbers but it does say they are brand specific so their descriptions may not be correct. Maybe as a starting point, clean all the ground connections you can find, and check for water inside a connector (??) strange codes!
 

·
Registered
Joined
·
333 Posts
Hi,

I recently purchased a smart 451 late 2008
Actuator has been changed 6000 miles ago and just had a new clutch fitted but I still have the same issue, the car can’t go over 70mph in 5th gear but can in 4th. You can accelerating Past 70mph in 5th but it will only Rev then past the 70 Mark. If you keep the accelerator down the car changes down to 4th gear and 5th disappears until car is turned off.

Possibly the engine is down on power and needs the higher revs of 4th gear to surpass 70mph. Dirty air filter?

~toaster
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #5
Car has had a recent service with all oils and filters changed. Thinking to pull out the esp fuse and try.
 

·
Super Moderator
Joined
·
29,203 Posts
"new clutch fitted" might be the issue. If there are no OBD codes then there's no reason the car shouldn't reach 90 mph in 5th gear. Possible clutch slipping? :)
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #7
"new clutch fitted" might be the issue. If there are no OBD codes then there's no reason the car shouldn't reach 90 mph in 5th gear. Possible clutch slipping? :)


New clutch was fitted as I thought thats what the issue was ??*♂ But still doing the same thing just checking gearbox number to see if somebody has put the wrong gearbox in.
 
1 - 9 of 9 Posts
Top