Smart Car of America Forum banner
1 - 4 of 4 Posts

Registered
Joined
4 Posts
Put your foot on the brake pedal , turn the key to on, and let the tranny reteach itself. Then turn key off.. Restart in normal fashion...馃槈
Yes that's what I was doing! Worked for 10 months, now not at all. ForTwo City Passion Coupe 2006 - apparently this make of car or this 2006 model has a transmission flaw - ?? Is anyone aware of the flaw ??
 

Registered
Joined
4 Posts
Hey All,

So my 2008 passion has 33k miles, I just bought it less than 1mnth ago.

I've been trying to find an answer by searching forums.

What happened was I had driven the car a few miles & and then parked for quick errand. Started car, put car into R, hit the gas & all I heard was revving, looked down, and noticed there was no R in display, at some point some beeping started.
I was starting to panick a bit, I switched through other gears, and only thing that was showing up was N or some bars if I recall.
I figured some kind of computer glitch, so I shut off car, and restarted, same thing was happening. I believe I shut car off again & restarted & it was then switching gears properly.
I read a post about mistakenly resetting transmission or something like that, by accidentally holding down brake pedal while starting car???
I'm pretty used to holding holding down brake pedal while starting car, not sure if in this instance I had done this while starting, but am wondering if this could have been the problem?
I have driven the car 2 days now, and it seems to be fine; except for today, it seemed to shift fine, but I heard the beeping sound for a second or two while shifting into gear automatically.
I like driving the car in manual mode sometimes, and sometimes when car has first been started and after warming up a bit, I notice that it doesn't catch into gear on first or sometimes second try???

So, if you've read this far :D what could be my issue? Sorry if this has been discussed a million time, couldn't quite pinpoint it in forums.

Best,
Joe
I had same problem with the ForTwo City Passion Coupe 2006 - apparently this make of car or this 2006 model has a transmission flaw. Im up to my second transmission.
 

Registered
Joined
4 Posts
This problem has nothing to do with whether your foot is on the brake or you've done a "teach in" for your transmission. I tried all that.

The actual solution is to make sure the latest version of firmware is installed in your Smart's Transmission Control Unit (TCU) -- BB Benz is correct in making this clear.

My Fortwo stopped dependably going into R or D a few days ago. It's last firmware update had been back in Feb. 2009, so after reading this forum, I called the dealer to arrange an upgrade. They tried to thwart my effort by saying I should pay several hundred dollars for a full tranny diagnostic, but eventually I prevailed. They charged me $110 (the $10 for "consummable shop supplies" - can you believe it?) to hook it up tho their computer and install the latest firmware. (They wouldn't tell me if it's v2.03 or what, just that it's the current version.)

Result: Tranmission problem solved -- it goes into R and D every time now. My heartfelt thanks to BB Benz and others here. Cheers.
Thank you - will try this. I was told that the ForTwo City Passion Coupe 2006 - apparently this make of car or this 2006 model has a transmission flaw - ?? Are you aware of the flaw ?? as I had transmission replaced and ended up with same problem not going into gear and 3 bars on screen.
 
1 - 4 of 4 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top