Smart Car of America Forum banner

2016 453 Kontrolka silnika z kodem P0016 - (zawór elektromagnetyczny)

42K views 28 replies 14 participants last post by  JC1983  
#1 ·
Niedawno zauważyłem, że silnik nie pracuje tak płynnie na biegu jałowym jak wcześniej.
Początkowo myślałem, że silnik po prostu musi się trochę rozgrzać, ponieważ używam go głównie do załatwiania spraw (krótkie przejazdy) i nie zwracałem na to większej uwagi.
Wczoraj kontrolka silnika zapaliła się, gdy byłem na parkingu i potrzebowałem 4 lub 5 prób, aby uruchomić silnik (panika trochę... ale w końcu odpalił i pojechałem do domu bez dalszych problemów).
Używam mojego taniego czytnika Bluetooth OBD-II, aby sprawdzić kod błędu OBD-II w domu.
To błąd P0016 Korelacja położenia wału korbowego - położenia wałka rozrządu Bank 1 Czujnik A.

#3 ·
Check your wires . Question , have you added any Performance upgrade that piggybacks off the harness ? .
Brak ulepszeń wydajności w tym samochodzie. Jedynym ulepszeniem była wymiana fabrycznego radia na Android Head Unit z kamerami przednią/tylną, ale to było kilka miesięcy temu.
Szukam teraz w Internecie "czujnika położenia wałka rozrządu" (nr części: 626.905.11.00 lub 626.905.08.00, nie jestem pewien, który jest poprawny), a cena waha się od 10 do 100 $. Co?
Właściciel tego samochodu uczy się powoli...

#23 ·
Czy ktoś wie, gdzie znajduje się czujnik położenia wałka rozrządu w Prime 2016 z silnikiem 0,9L Turbo DCT?
Czy trudno się do niego dostać? Zdjęcie byłoby bardzo pomocne.
Po lewej stronie cewki zapłonowej nr 1. 10 mmf spryskać WD40 przed demontażem. Wciśnij nowy na miejsce płaskim wierzchem, aby uszczelka typu o-ring usiadła.
Image
musisz trzymać tłumik z dala. Obok zielonego pisaka.

#6 ·
Istnieje kilka problemów, które mogą to powodować. Po pierwsze, łańcuch rozrządu mógł przeskoczyć zęby, co może być przyczyną zmiany położenia rozrządu wałka rozrządu. Kolejną przyczyną mogą być problemy z fazatorem, przez które fazator wałka rozrządu jest poza pozycją, lub nieprawidłowa lepkość oleju lub częściowo zatkane kanały mogą być przyczyną utrudnionego przepływu oleju do fazatora, a na koniec może się zdarzyć, że zawór kontroli oleju może mieć zwężenie w filtrze OCV.

#7 ·
To jest 453 z 2016 roku. Czy nie jest za "młody", aby mieć problem z łańcuchem rozrządu? Olej silnikowy i filtr zostały wymienione około 3000 mil temu (syntetyczny 5w40), więc powinny być jeszcze dobre. Czy przez "fazę wałka rozrządu" rozumiesz "elektrozawór" wspomniany w tym wątku (https://www.smartcarofamerica.com/threads/engine-idling-rough.153750/)? Numer części tam wymieniony to: smart : A2811530159 / Renault : 237964892R. Ale najbliższy numer części, który mogę znaleźć online, to numer części: A2811530000 (ebay). Czy są takie same?

#8 ·
Ojej, przejedź się dookoła bloku po wyczyszczeniu kodu i jest coraz gorzej.
Skan OBD2 zwraca więcej kodów:
  • P0011 - Pozycja wałka rozrządu 'A' Opóźnione lub wydajność systemu Bank 1
  • P0128 - Usterka termostatu płynu chłodzącego
  • P0300 - Wykryto wypadanie zapłonu w losowych cylindrach
  • P0301 - Wykryto wypadanie zapłonu w cylindrze 1
  • P0303 - Wykryto wypadanie zapłonu w cylindrze 3
Mój samochód jest uziemiony, podczas gdy uczę się i szukam rozwiązań. Czyż życie nie jest ekscytujące?

#9 ·
Wygląda na to, że nie ma zbyt dużej "zbiorowej wiedzy" na temat silnika 453 i moje samotne poszukiwania rozwiązania trwają.
Do tej pory możliwe przyczyny, sugerowane i znalezione w internecie, to (plus mój plan działania):
  • brudny/zły olej silnikowy -- Ponieważ olej silnikowy został wymieniony mniej niż 3000 mil temu (powinien być dobry na 10 tys., prawda?) i nadal wygląda czysto po inspekcji, to prawdopodobnie nie jest przyczyną. Ale i tak zamówiłem "LiquiMoly 2332 5w40" i "BeckArnley 041-0881 filtr oleju", na wszelki wypadek.
  • uszkodzona wiązka przewodów -- Nie jestem pewien co do tego, zakładając, że chodzi o przewody w komorze silnika. Nie znalazłem tam żadnych oczywistych uszkodzeń. Wymieniłem fabryczne radio na Android Head Unit (który działa dobrze i potrzebuje tylko podłączenia do światła cofania, aby uruchomić kamerę cofania). Prawdopodobnie nie jest to przyczyną.
  • świece zapłonowe, cewki zapłonowe -- Sprawdzę stan świec zapłonowych i zamienię cewki zapłonowe, aby sprawdzić, czy wpłynie to na kody błędów. Wyglądają dobrze. Odstęp na świecach zapłonowych wynosi 0,028 cala, jak oczekiwano.
  • słynny problem 453 z nierówną pracą na biegu jałowym -- Coś o "elektrozaworze" (nr części: smart : A2811530159 / Renault : 237964892R). Tę część (A2811539159) trudno znaleźć w Internecie. Próbowałem RockAuto, AutoZone, AdvanceAuto itp. i nic, czy robię coś źle? Znajduję część Renault: 237964892R na ebay (żaden ze sprzedawców nie jest z Ameryki Północnej), a część Smart #: A2811530000 czasami pojawia się jako odpowiednik OEM. Kupowanie części samochodowych na ebay jest ryzykowne, ale spróbuję, ponieważ wymiana tej części wydaje się wystarczająco łatwa.
  • wszystkie inne możliwe przyczyny: łańcuch rozrządu, czujnik wałka rozrządu, czujnik wału korbowego -- poza moim poziomem umiejętności i może być konieczne zabranie samochodu do serwisu MB...

#10 ·
Niestety niewiele osób pracuje nad tymi silnikami, nie mówiąc już o ich modyfikowaniu. Czy szukałeś instrukcji serwisowej, aby dowiedzieć się, jak to przetestować, a także czy sprawdziłeś obecność oleju w złączu? Nie jestem pewien co do tego pojazdu, ale w przeszłości widziałem, jak czujniki ulegały uszkodzeniu, a olej wyciekał do pinów w złączu. Wiele osób niestety odsyła Cię tylko do tego, co przeczytali na forach. Wszystkie samochody są wyjątkowe, tak, mogą występować typowe problemy, ale wiele różnych przyczyn. Naprawdę katowałem swój samochód podczas jazdy w kanionie, miałem wiele problemów/usterek, ale nie natknąłem się na usterkę wałka rozrządu. Mam nadzieję, że Twój samochód zostanie wkrótce naprawiony.

#11 ·
Więc wyjąłem świece zapłonowe i sprawdziłem je ponownie. Moja wina! Klasyczny błąd początkującego majsterkowicza, polegający na założeniu, że "zupełnie nowa świeca zapłonowa z fabryki musi być zgodna ze specyfikacją". Zgadnijcie co, szczelina wynosi 0,023 cala zamiast 0,028 cala, jak powinna być.

Wymazałem kody, wymieniłem świece zapłonowe (teraz szczelina 0,028 cala) i pojechałem na jazdę próbną (15 mil). Nic z tego. Kontrolka silnika znowu się zapaliła.
Powrót do punktu wyjścia... To znaczy, wciąż mam nierówną pracę na biegu jałowym, wciąż dostaję P0016. Ale przynajmniej P0300, P0301, P0303 (błędy wypadania zapłonu cylindrów) zniknęły.

Następnie poważnie zajmę się naprawą tego niesławnego problemu z nierówną pracą na biegu jałowym 453. Gdzie zwykli ludzie zamawiają części samochodowe, poza eBay?

#12 ·
Sprawdź okablowanie czujnika położenia wałka rozrządu, który znajduje się w pobliżu alternatora, tuż za nim, bardzo cienkie przewody, sprawdź, czy nie ma przetarć lub innych widocznych oznak problemów. To może wyjaśniać problem z zapłonem w cylindrach. Miałem kiedyś ten kod i odnosił się on do połączenia z czujnikiem położenia wałka rozrządu w celu zainstalowania pakietu zasilania. Może to być kombinacja innych rzeczy, ale od tego bym zaczął.

#13 ·
Aktualizacja mojego problemu i rozwiązania
  • brak brudnego oleju silnikowego -- sprawdziłem olej silnikowy i nadal wygląda czysto
  • brak uszkodzeń okablowania -- nie wykryto
  • świece zapłonowe -- sprawdzono szczelinę (0,028 cala), nadal wygląda dobrze
i...werble... problem to... więcej werbli...
  • zawór elektromagnetyczny -- znajduje się w prawym górnym rogu komory silnika, bardzo łatwy do wymiany.
    • Wszystkie kody wyczyszczone i przejechane testowo przez 20 minut, jak dotąd wszystko dobrze
    • Koniec z nierówną pracą na biegu jałowym
    • Jestem szczęśliwy
Nowa część:
63974

Stara część:
63975

Otwór: Spryskuję trochę wd-40 u podstawy przed wyjęciem starej części, aby brud został zmyty lub pozostał na miejscu i nie wpadł do otworu
63976

#21 ·
  • brak brudnego oleju silnikowego -- sprawdzono olej silnikowy i nadal wygląda czysto
i...werble... problem to...więcej werbli...
  • zawór elektromagnetyczny -- znajduje się w prawym górnym rogu komory silnika, bardzo łatwy do wymiany.
    • Wszystkie kody wyczyszczone i jazda testowa przez 20 minut, jak dotąd dobrze
    • Jestem szczęśliwy
Nowa część:
View attachment 63974

Stara część:
View attachment 63975

Otwór: Spryskuję trochę wd-40 u podstawy przed wyjęciem starej części, aby brud został albo zmyty, albo pozostał na miejscu i nie wpadł do otworu
View attachment 63976
Cześć. Ile kosztowała ta część?

#15 ·
Świetna wiadomość, łatwa naprawa. Zanotuję to na przyszłość.
Tak, ta naprawa jest łatwa (szczęście mi dopisało). Trudną częścią jest nie dać się zdezorientować przez wszystkie "inne" kody błędów.
W moim przypadku słowa kluczowe to: "nierówna praca na biegu jałowym", "trudny rozruch", P0016 i być może P0011.
Pewnego razu podczas jazdy testowej otrzymałem nawet komunikat "System wspomagania hamowania (BAS) niesprawny" na desce rozdzielczej, a samochód przełączył się w "tryb pełzania", co, jak sądzę, jest tylko kolejną czerwoną śledzią.
Miałem szczęście, że w tym czasie miałem w samochodzie zainstalowany adapter Bluetooth OBD-2. Udało mi się wyczyścić kod na poboczu i pojechałem do domu.
Nic nie daje większej satysfakcji niż uczenie się czegoś nowego i rozwiązywanie problemów.

#17 ·
Zawsze sprawdzaj olej na butach cewki zapłonowej i na zewnątrz świec zapłonowych, ponieważ spowoduje to losowe wypadanie zapłonów w cylindrach, ponieważ olej spowoduje zwarcie iskry do masy, gdy silnik jest obciążony. Rozwiązaniem jest wymiana uszczelki pokrywy zaworów i usunięcie całego oleju z komory świec zapłonowych oraz z butów i świec. Wszystko musi być czyste i suche. Kolejna wskazówka, która może zaoszczędzić wiele problemów.

#18 ·
Cześć,

Dzięki za to szczegółowe wyjaśnienie. Gdzie ostatecznie zamówiłeś tę część?

Szukam tej konkretnej części do Smartcara z 2016 roku.

Dzięki!

Amy

• brak brudnego oleju silnikowego -- sprawdzono olej silnikowy i nadal wygląda czysto
i...werble... problemem jest...więcej werbli...
    • Wszystkie kody wyczyszczone i jazda testowa przez 20 minut, jak dotąd wszystko dobrze
    • Jestem szczęśliwy
Nowa część:
View attachment 63974

Stara część:
View attachment 63975

Dziura: Spryskuję trochę wd-40 u podstawy przed wyjęciem starej części, aby brud został zmyty lub pozostał na miejscu i nie wpadł do dziury
View attachment 63976

#19 ·
Cześć wszystkim, miałem problem z elektrozaworem VVT w moim Smart Fortwo Passion z 2016 roku. Teraz nie ma możliwości znalezienia tej części. Czy ktoś ma jakiś pomysł, gdzie mogę ją zdobyć? Zamówiłem w 3 lub 4 różnych działach Mercedesa Smart, które ostatecznie anulowały moje zamówienie, ponieważ było niedostępne i nie wiem, kiedy będzie dostępne. Dziękuję wszystkim, John

#20 ·
Tylko do informacji: Zamówiłem tę część na eBay (Gasp!).
W 2020 roku eBay był jedynym miejscem, gdzie mogłem znaleźć tę część online, poza lokalnym dealerem MB.
Powodzenia. Wygląda na to, że części do Smartów są coraz trudniejsze do znalezienia w Ameryce Północnej.

#27 ·
Tak tylko dla informacji: zamówiłem część na eBay (Gasp!).
W 2020 roku eBay był jedynym miejscem, gdzie mogłem znaleźć tę część online, poza lokalnym dealerem MB.
Powodzenia. Wygląda na to, że części do Smartów są coraz trudniejsze do znalezienia w Ameryce Północnej.
Jestem po prostu ciekaw, czy wymieniłeś podkładkę w swoim elektromagnesie? Znalazłem jedną na złomowisku, ale kiedy wyjąłem ją z dawcy, nie mogłem znaleźć podkładki, tylko pierścień smaru? lub jakiegoś białego związku. Mimo że zapaliła mi się kontrolka silnika, nie jestem gotowy, aby grzebać przy moim samochodzie, dopóki nie będę wiedział, że składam go z powrotem prawidłowo.

#22 ·
Dziękuję Khlam. Uratowałeś mnie przed tak wieloma frustracjami. Chciałem dodać, że można wyczyścić elektrozawór zaworu sterującego - Smart (2811530100). Użyłem następującego filmu z YouTube do czyszczenia zaworu i zadziałało.
Czyszczenie nie było zbyt trudne, więc sugeruję zrobienie tego przed wydaniem 200 dolarów na nowy.