Smart Car of America Forum banner

Układ napędowy, silnik wyłączony

15K views 23 replies 6 participants last post by  MB DNA  
#1 ·
2016 ED 451 z przebiegiem 13 000 mil, który po wycofaniu z garażu po prostu się zatrzymał. Zapaliła się kontrolka na desce rozdzielczej i wyświetlił się komunikat "Układ napędowy, silnik wyłączony". Jeździłem nim dzień wcześniej, pozostało 60% naładowania. Nie akceptuje ładowania, wyświetla komunikat "Usterka" podczas próby. Wiem, że po długim postoju będzie całkowicie rozładowany. Jakieś wskazówki, co mogę zrobić, żeby uruchomić samochód? Akumulator 12 V pokazuje 12,4 V.

#4 ·
Czy uzyskałeś 12,4 V dla akumulatora za pomocą multimetru lub testera akumulatorów? Jeśli z testera, sprawdź go zarówno przy wyłączonym, jak i włączonym styczniku i opublikuj wyniki. To może wam/nam coś powiedzieć?

Len
2014 EV Coupe 20 000 mil
2014 EV Cabriolet 17 500 mil

#5 ·
Czy otrzymałeś 12,4 V dla akumulatora za pomocą multimetru lub testera akumulatorów? Jeśli z testera, sprawdź go zarówno z wyłączonym, jak i włączonym stycznikiem i opublikuj wyniki. To może wam/nam coś powiedzieć?

Len
2014 EV Coupe 20,000 mil
2014 EV Cabriolet 17,500 mil
Podłączyłem na krótko prostownik i wzrósł do 12,6, odłączyłem i przekręciłem kluczyk i pozostał na 12,6. To z testerem akumulatora.

#7 ·
Tylko moje 0,02, ale jeśli masz możliwość naprawy w ramach gwarancji, skorzystałbym z niej. Naprawa samochodów elektrycznych jest bardzo droga, jeśli jest to coś poważnego. YMMV, oczywiście. 🙂
Już sprawdzam holowanie. Zaktualizuję, gdy otrzymam więcej informacji od dealera. Doceniam szybkie odpowiedzi. Dzięki.

#8 ·
Powodzenia i prosimy o informowanie nas na bieżąco. A kiedy masz samochód w salonie, upewnij się, że sprawdzili, czy masz najnowszą kampanię serwisową. Wyszła ona w latach 2015/2016, więc Twój samochód prawdopodobnie ją ma, ale nie zaszkodzi sprawdzić, a jeśli jej nie ma, to aktualizacja jest bezpłatna.

Czy zdarzyło Ci się sprawdzić odczyt baterii przed podłączeniem ładowarki, czy też z tego wzięło się 12,4 V? Słaba/słaba bateria 12 V powoduje wszelkiego rodzaju problemy z 451. Czy przypadkiem nie masz testera baterii podobnego do tego?

#9 ·
Tak, odczyt 12,4 V był przed podłączeniem prostownika. Data na słupku akumulatora to 9-18, więc myślę, że to dość nowy akumulator MB. Mam do niego kabel prostownika, więc regularnie go sprawdzam i wszystko było w porządku. Dzień przed tym zdarzeniem jeździłem krótko w deszczu, ale działał idealnie, dopóki przestał. Opublikuję aktualizację, cokolwiek będzie wynikiem.

#10 ·
Zleciłem przetransportowanie Eda do dealera MB w Gainsville, Fl. dziś rano i około 6 godzin później otrzymałem telefon z informacją, że konieczna jest wymiana akumulatora HV. Kierownik serwisu stwierdził, że uważa, że może zdobyć jeden i mieć go do przyszłego tygodnia. Bez kosztów dla mnie. Wow, poczułem ulgę. Zobaczymy, jak długo to potrwa, ale nieważne, zostanie rozwiązane. Jedyne, co mnie martwi, to jak pozornie dobry akumulator może zawieść z dnia na dzień. Jeździł idealnie w czwartek, zawiódł w piątek. Uwielbiam ten samochód, ale gwarancja kończy się w sierpniu, więc mam nadzieję, że jest gwarancja na wymianę akumulatora HV. Będę aktualizował tę sagę w miarę jej rozwoju, ale jak dotąd, to MB na ratunek.

#15 ·
Jedyne, co mnie martwi, to jak pozornie dobra bateria może zawieść z dnia na dzień. Jeździłem idealnie w czwartek, zawiodłem w piątek. Uwielbiam ten samochód, ale gwarancja kończy się w sierpniu, więc mam nadzieję, że jest gwarancja na wymianę akumulatora HV. Będę aktualizował tę sagę w miarę jej rozwoju, ale jak dotąd MB przychodzi z pomocą.
To, co zawiodło, to nie same ogniwa litowe, ale prawdopodobnie wewnętrzny komponent - a nawet tylko fałszywa usterka wykryta, której nie można zresetować. Ale ponieważ technicy serwisowi mają rozkaz traktować akumulator jako „czarną skrzynkę”, całość musi zostać wymieniona z powodu awarii nawet drobnej, niedrogiej części. Gdyby Twój samochód nie był na gwarancji, samochód byłby całkowitą stratą. Więc proszę - MB nie zasługuje na pochwałę - wręcz przeciwnie.

#11 ·
WSPANIAŁA wiadomość dla Ciebie!!!

Dość niezwykłe, że oryginalna bateria została wymieniona po zaledwie dwóch latach. Brzmi również mało prawdopodobnie, że problemem jest akumulator 12 V, ponieważ ten zamiennik ma zaledwie dwa lata.

Mógłbyś wyświadczyć przysługę forum i zapytać, czy były jakieś akcje serwisowe dla Twojego samochodu, które nie zostały ukończone? Albo po prostu opublikuj lub wyślij mi swój numer VIN, a ja go sprawdzę. Byłaby to dobra informacja do dodania do naszej bazy danych. Uważamy, że większość wymian akumulatorów HV dotyczyła modeli 451, w których ta kampania nie została przeprowadzona.

Len
2014 EV Coupe 20 000 mil

#16 ·
Zgodnie z moimi przypuszczeniami, w Twoim samochodzie przeprowadzono tę akcję serwisową. Oto notatka, którą otrzymałem dzisiaj od dealera:

"W tym pojeździe nie ma żadnych otwartych kampanii/akcji serwisowych."

Dziękuję za przesłanie mi numeru VIN do sprawdzenia.

Len
2014 EV Coupe 20 000 mil

#17 ·
Gdyby Twój samochód nie był na gwarancji, samochód byłby całkowitą stratą. [Yinzer]
W takim przypadku najlepiej byłoby już mieć (lub iść po) działającą baterię HV z wraku (aukcja copart), a następnie dokonać zamiany. Ten post skłonił mnie do zadzwonienia do Seattle Service i sprawdzenia, czy mój samochód jest nadal objęty gwarancją (zakończyła się w zeszłym miesiącu) i czy moje oprogramowanie układowe jest aktualne (trzeba zanieść do dealera w celu pełnego skanowania systemu). Następnie pobrałem oprogramowanie układowe>usb do samodzielnego wykonania, ale kiedy wsiadłem do samochodu, okazało się, że nie ma portu usb (!). Cóż, to małe dziecko jest od teraz samo w lesie. Ale zacznę przeglądać aukcje. VR. PNW. USA

#18 ·
Nie musisz absolutnie zabierać samochodu do dealera, aby dowiedzieć się, czy są jakieś niezrealizowane wezwania do serwisu lub kampanie serwisowe. Zobacz moją notatkę powyżej. Mogą wyszukać te dane za pomocą numeru VIN.

Len
2014 EV Coupe 20 000 mil

#20 ·
Poszedłem na stronę smartusa.com, która sprawdziła mój numer VIN i nic nie wykazała. ALE nie są one wyposażone w możliwość sprawdzenia, czy aktualizacja/aktualizacja przez GPS kiedykolwiek się odbyła, więc strona internetowa oferuje pobranie jej na pendrive USB, a następnie podłączenie do samochodu, aby spróbować zainstalować to oprogramowanie. Zrobiłem to wszystko, ale ich zdjęcie portu USB bezpośrednio pod dźwignią hamulca nie pasuje do mojego 451, musi to być 453. Nie mam nic pod dźwignią hamulca, a USB w schowku pyta tylko o toonz. Dealer może sprawdzić oprogramowanie w swoim warsztacie, ale 75-milowa podróż tam dla mnie to ćwiczenie w bólu. Więc zaufam, że aktualizacja GPS przeszła w pewnym momencie.

VR. PNW. USA. 2016_ED. 2014 Spark_EV. 2012 ModelS.

#21 ·
ALE nie są one wyposażone w możliwość sprawdzenia, czy aktualizacja/aktualizacja przez GPS kiedykolwiek została wykonana, więc strona internetowa oferuje pobranie jej na USB, a następnie podłączenie do samochodu, aby spróbować zainstalować to oprogramowanie.

Dealer może sprawdzić oprogramowanie w swoim warsztacie, ale 75-milowa podróż tam dla mnie to męka. Więc zaufam, że aktualizacja GPS przeszła w pewnym momencie.
451 Smart Fortwo nie jest w stanie wykonać aktualizacji oprogramowania BMS przez GPS.

Takie aktualizacje wymagają połączenia przewodowego z zastrzeżonym łączem Daimlera.

Pobieranie przez USB NIGDY nie było opcją.

#23 ·
Ed został zabrany do dealera Gainsville MB w zeszłą sobotę, mieli go gotowego w następną środę i odebrałem go w ten czwartek rano. W mojej kopii serwisu dla klienta stwierdzono wewnętrzną usterkę elektryczną. Styczniki akumulatora HV uległy awarii. "Wymagany nowy akumulator HV". Wykonali bezpłatną kontrolę wielopunktową, umyli i odkurzyli samochód. Wszystko bezpłatnie. Teraz znowu działa świetnie i jest 1 rok lub 12 000 mil gwarancji. Posiadając Triumph, Opla, Saaba, Isuzu, Sciona, a teraz Smarta, jestem przyzwyczajony do posiadania samochodów, które zostały wycofane z produkcji.